Company Information, Malay
Bahasa Melayu

Kami membuat kertas Jepun paling tipis di dunia.

Tosa Tenguio Paper juga disebut sebagai "sayap mayfly." Dibuat dari kozo berkualiti tinggi, ia adalah salah satu jenis washi buatan tangan khas yang telus dan fleksibel.
Baru-baru ini, banyak perhatian diberikan kepada fakta bahawa dokumen dan lukisan sejarah Jepun mempunyai tahap pemeliharaan yang jauh lebih tinggi daripada di negara lain. Tosa Tengujo Paper diakui di peringkat antarabangsa sebagai kertas yang baik untuk pemulihan harta budaya. Hasilnya, harta budaya terkenal di dunia mula menggunakan makalah ini untuk tujuan pemulihan. Hari ini pengeluaran kertas ini stabil, sebahagian besarnya berkat teknologi kertas buatan mesin.
"Kertas paling tipis dan terkuat di dunia," yang dikembangkan oleh teknik dan kepekaan estetik orang Jepun, telah mendapat banyak penghargaan selama seratus tahun yang lalu, dan kini membuat kemunculan semula.

Kertas Tosa Tenguju

Tosa Tengujo Paper pertama kali digunakan sebagai kertas mesin taip, tetapi juga digunakan untuk serbet, kertas pembungkus, penapis kopi dan sebagainya. Sebilangan besar pengeluaran dieksport, dan menjadi terkenal sebagai kertas tipis dengan nama "Tosa Stencil Paper."
Akhir-akhir ini, Tengujo digunakan untuk pemulihan dokumen lama, dan penggunaan lain yang memanfaatkan kualiti gentian asli Kozo.
TENGU "naungan semula jadi" kami dimasak dengan Natrium karbonat. Di antara pelbagai jenis TENGU Kertas Jepun kami, serat dalam varieti ini adalah yang terkuat, dan dengan itu digunakan secara meluas untuk tujuan pemulihan. Mengenai kekotoran yang sering tertinggal di permukaan kertas pada kertas yang tidak dicuci, kami mengeluarkannya sepenuhnya dengan tangan. Bergantung pada di mana Kozo ditanam atau kaedah pemprosesan tertentu, warna dan nuansa kertas akan berbeza, dan kami merasakan watak kertas yang tidak dicuci ini sesuai untuk dokumen lama.

TENGU dan Pemulihan 1
Pembaikan permukaan kertas lapuk

Tenguio-shi kami mempunyai berat 1.6 gram per meter persegi, dan mempunyai ketebalan hanya 0,02 milimeter. Teknologi syarikat kami berdiri sendiri dalam kemampuannya menghasilkan kertas nipis seperti itu.

TENGU dan Pemulihan 1
TENGU dan Pemulihan 1
TENGU dan Pemulihan 1

TENGU dan Pemulihan 2
Pencegahan pengelupasan dan kehilangan warna permukaan

Mengenai pemulihan patung kayu, setelah calar dan noda diperhatikan, langkah selanjutnya adalah pencegahan warna pudar dan retak. Di sini tengujo disapu ke permukaan. Agar sesuai dengan permukaan melengkung patung, tengujo-shi yang nipis, kuat, telus sangat sesuai.

TENGU dan Pemulihan 2
TENGU dan Pemulihan 2
TENGU dan Pemulihan 2

Koleksi kertas Jepun Hidakawashi.

Kertas pembalut hadiah, kertas kolaj

Tekstur hangat washi kami dapat menghantar perasaan anda. Terdapat dengan pilihan warna (pewarna benang / pewarna sekeping), bahan tambahan. Kertas asli boleh dihasilkan.

Kertas pembalut hadiah, kertas kolaj
Kertas pembalut hadiah, kertas kolaj
Kertas pembalut hadiah, kertas kolaj

Teduh lampu, kertas dalaman

Untuk naungan lampu, layar Shoji, cahaya melalui kertas Jepun terkenal sebagai lembut dan semula jadi.

Teduh lampu, kertas dalaman
Teduh lampu, kertas dalaman
Teduh lampu, kertas dalaman

Kertas seni, kertas percetakan

Permukaan teksturnya yang lembut dan hangat dari kertas Jepun sangat popular di kalangan artis, penerbit, pereka.

Kertas seni, kertas percetakan

Kami menyesuaikan pembuatan kertas kami mengikut keperluan khusus anda.
Sama ada anda memerlukan kertas menjadi lebih ketat, sedikit lebih tahan lama ketika basah, sedikit lebih lembut, walaupun menambah kekuatan ... kami akan bekerjasama dengan anda untuk memenuhi keperluan khusus anda.

Teknologi pencelupan Hidakawashi

Sejak berdirinya 60 tahun yang lalu, kami telah berdedikasi untuk pengembangan kertas washi Jepun, tidak hanya di bidang teknologi pembuatan kertas, tetapi juga dalam pengembangan berbagai teknologi pemprosesan yang berkaitan dengan kertas washi.
Antaranya, yang paling terkenal ialah teknologi pencelupan kertas washi Jepun. Terdapat dua kaedah pemprosesan utama: "mewarnai terlebih dahulu" adalah dengan mewarnakan serat itu sendiri sebelum menyalin ke dalam kertas, dan "mewarnai kemudian" adalah dengan mewarnai kertas setelah selesai.
Ciri khas "pencelupan pertama" adalah bahawa warnanya tidak akan luntur dengan mudah setelah mewarnai, dan ia sesuai untuk mewarnai kertas Jepun yang sangat nipis yang sukar diproses kemudian.
Kaedah "pasca pewarnaan" membolehkan anda memilih ketebalan dan kualiti kertas dari kertas putih yang asli dan mewarnainya dalam jumlah kecil dengan warna yang dikehendaki.
Dari pencelupan kertas washi untuk pemeliharaan dan pemulihan peninggalan budaya penting dari seluruh dunia, hingga pembuatan kertas washi khusus untuk merealisasikan tahap kreatif seniman, hingga ekspresi tekstur yang tidak dapat dicapai dengan kertas barat melalui warna asal kertas washi. Pada masa akan datang, kami akan terus memenuhi pelbagai keperluan pelanggan kami.

Teknologi pencelupan Hidakawashi
Teknologi pencelupan Hidakawashi
Teknologi pencelupan Hidakawashi